Home > Blogs > Zelf kunstgras leggen of laten leggen?

Zelf kunstgras leggen of laten leggen?

Als je denkt aan het aanleggen van kunstgras, denk je misschien meteen aan een professionele installateur die de klus voor je klaart. Maar wist je dat het ook mogelijk is om kunstgras zelf aan te leggen? Het vergt wel enige voorbereiding en een beetje handigheid, maar met de juiste instructies kan je een prachtig kunstgrasveld in je tuin creëren. In deze blog gaan we dieper in op de vraag: kun je kunstgras zelf aanleggen?

Waarom zou je zelf kunstgras aanleggen?

Laten we eerst eens kijken naar de voordelen van het zelf aanleggen van kunstgras. Ten eerste bespaar je op de kosten van het inhuren van een professional. Dit kan aanzienlijk zijn, afhankelijk van de omvang van het project en de installatiekosten. Bovendien heb je volledige controle over het installatieproces en kan je het op je eigen tempo uitvoeren. Je hoeft niet te wachten op de beschikbaarheid van een installateur en kan het project voltooien op een moment dat voor jou het beste uitkomt.

Wat heb je nodig om kunstgras zelf aan te leggen?

Om kunstgras zelf aan te leggen, heb je het juiste gereedschap en materiaal nodig. Hieronder vindt je een lijst van benodigdheden:

  • Kunstgras
  • Een schop
  • Een hark
  • Een waterpas
  • Een meetlint
  • Een stanleymes
  • Een lijmband
  • Een snijmes
  • Zand
  • Stabilisatiedoek

De juiste voorbereiding

De juiste voorbereiding is essentieel voor een succesvolle installatie. Begin met het verwijderen van het bestaande gras en onkruid. Verwijder ook eventuele stenen, wortels en andere obstakels uit de grond. Maak de grond egaal en vul eventuele kuilen op met zand. Het is ook belangrijk om de grond goed te bewateren en te laten rusten voordat je begint met de installatie.

Stap 1: Verwijderen van gras

Voordat je kunt beginnen met het leggen van je nieuwe kunstgras, is het noodzakelijk om de oude grasmat of grond te verwijderen. Dit kun je handmatig doen door de grasmat weg te scheppen, maar het kan ook snel en efficiënt gebeuren met behulp van een zodensnijder. Met deze machine worden de grasmatten onder de wortel losgemaakt, waardoor ze gemakkelijk te verwijderen zijn. Dit is de eerste stap in het proces van het aanleggen van kunstgras in je tuin.

Stap 2: Onderbouw

Bij het leggen van kunstgras is het belangrijk om te zorgen voor een goede onderbouw. Onze kunstgrassen hebben een standaardbreedte van 2 of 4 meter, dus meet op meerdere punten en houdt rekening met extra ruimte om ervoor te zorgen dat u nergens kunstgras tekort komt. Het is ook belangrijk om rekening te houden met hoog gelegen kantafzettingen, die helpen het kunstgras op zijn plek te houden. In tuinen zonder kantafzetting kunt u gebruik maken van Ecolat, een buigbare kantafzetting die u stevig kunt positioneren door er piquetjes achter te plaatsen.

Voor de ondergrond gebruiken wij betongranulaat, dat niet doorzakt en altijd waterdoorlatend blijft. Om het granulaat stevig te leggen, is het belangrijk om het met een beddikte van circa 5 centimeter aan te leggen. Door het granulaat te besproeien voorkomt u stofvorming en het wegzakken van de trilplaat. Gebruik de trilplaat om de ondergrond goed vlak te maken. Vergeet niet om de hoeken goed aan te stampen met de voet waar de trilplaat niet bij komt. Gebruik vervolgens een afrijlat om de ondergrond perfect glad en strak te maken. Het is belangrijk om de ondergrond met een waterpas nauwkeurig af te mallen en altijd 2 cm verschil te houden tussen de ondergrond en uw kantafzetting, zodat de vezels van uw kunstgras er mooi bovenuit steken.

Het aanleggen van een goede onderbouw kan lastig zijn, daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goed advies. Onze specialisten helpen u graag bij het kiezen van de juiste onderbouw voor uw specifieke situatie. Zo weet u zeker dat uw kunstgras op een stevige en duurzame manier gelegd wordt.

Stap 3: Installatie

Stap 3 van het installatieproces omvat het aanbrengen van het stabilisatiedoek. Knip het doek op de juiste afmetingen en besproei het met water om het op zijn plaats te houden. Gebruik kunstgras pinnen om het doek tijdelijk vast te zetten en zorg ervoor dat het strak blijft om vouwen en ophopingen te voorkomen. Op balkons en dakterrassen kunt u gebruik maken van drainagetegels om de afwatering te regelen. U kunt deze tegels eenvoudig met elkaar verbinden door middel van een kliksysteem. Als u een speelplaats voor kinderen wilt creëren, kunt u ook een valdemping toevoegen. Rol het kunstgras in de juiste richting over de onderbouw en zorg ervoor dat het over elke kantafsluiting heen valt. Snij het kunstgras langs de rand af met een kunstgras mes en zorg ervoor dat de mat perfect tegen de kantafsluiting aanligt. Prik de kunstgras pinnen gemiddeld 50 cm uit elkaar en 5 cm vanuit de kantafzetting en sla ze zorgvuldig tussen de vezels in, zodat ze onzichtbaar zijn. Als u meerdere stukken kunstgrasveld hebt, plak deze dan aan elkaar met kunstgrastape. Na het leggen van het kunstgras is het tijd om het te bezanden. Dit zorgt ervoor dat de vezels rechtop blijven staan en op hun plaats blijven. U kunt de zak insnijden met een kunstgras mes om het zand te verdelen, of u kunt hiervoor een bezandmachine gebruiken. Gebruik een bezem om het zand te verdelen en borstel het kunstgras op tegen de richting in. Dit kan ook machinaal worden gedaan met een borstelmachine.

Zelf kunstgras leggen of laten doen?

Zelf kunstgras leggen kan een flinke klus zijn en het vergt de nodige kennis en ervaring. Het is begrijpelijk dat niet iedereen hier zin in heeft of er tijd voor heeft. Gelukkig biedt Top Kunstgras ook de mogelijkheid om uw kunstgras te laten aanleggen door onze specialisten. Zij beschikken over de juiste kennis en ervaring om uw kunstgrasveld perfect aan te leggen. Zo kunt u zonder zorgen genieten van een mooi en strak gazon, zonder dat u zich druk hoeft te maken over de aanleg. Onze specialisten zorgen ervoor dat uw kunstgrasveld binnen no-time is aangelegd en u er jarenlang plezier van zult hebben. Plan een gratis en vrijblijvende inmeetafspraak in om de mogelijkheden door te spreken.