Home > Blogs > Kunstgras en duurzaamheid: hoe duurzaam is kunstgras?

Kunstgras en duurzaamheid: hoe duurzaam is kunstgras?

Helaas heeft kunstgras een slecht imago als het gaat over duurzaamheid. Maar is dit wel terecht? Hoe zit het met kunstgras en duurzaamheid: hoe duurzaam is kunstgras? Als we denken aan duurzaamheid, denken we meestal aan natuurlijke materialen en eco-vriendelijke producten. Maar wat als we je vertellen dat kunstgras ook een duurzame optie kan zijn? Ja, je leest het goed. Het kunstgras aanleggen kan een groenere en duurzamere keuze zijn dan natuurlijk gras, en in deze blog zullen we uitleggen waarom.

Ten eerste, kunstgras is een milieuvriendelijk alternatief voor natuurlijk gras omdat het minder onderhoud vereist. Natuurlijk gras moet regelmatig worden gemaaid, bemest en besproeid, wat allemaal extra tijd, water en chemicaliën vereist. Dit kan niet alleen kostbaar zijn, maar ook bijdragen aan de vervuiling van de lucht en het grondwater. Kunstgras daarentegen vereist weinig onderhoud en hoeft alleen af en toe schoongemaakt te worden. Op die manier is het kunstgras kopen een duurzaam alternatief voor natuurlijk gras.

Bovendien gaat kunstgras veel langer mee dan natuurlijk gras. Natuurlijk gras moet regelmatig opnieuw worden geplant en kan beschadigd raken door sportactiviteiten, huisdieren en zware voetgangersverkeer. Kunstgras, aan de andere kant, is ontworpen om zwaar gebruik te weerstaan, kan decennia meegaan zonder dat het moet worden vervangen. Dit bespaart niet alleen geld en tijd, maar vermindert ook de hoeveelheid afval die wordt gegenereerd door het constant vervangen van natuurlijk gras.

Daarnaast is kunstgras vaak gemaakt van gerecyclede materialen, zoals oude autobanden. Dit zorgt ervoor dat deze materialen niet op de vuilstort belanden en geeft ze een tweede leven in de vorm van kunstgras. Het gebruik van gerecyclede materialen vermindert ook de behoefte aan nieuwe materialen en vermindert de ecologische voetafdruk van de productie.

Kunstgras heeft ook het voordeel dat het minder water nodig heeft dan natuurlijk gras. Terwijl natuurlijk gras veel water nodig heeft om te groeien en te overleven, kan kunstgras zonder water worden gebruikt en blijft het er nog steeds groen uitzien. Dit kan vooral gunstig zijn in droge gebieden waar water schaars is en het bespaart zowel geld als het milieu. Op deze manier belast het kunstgras ook niet het grondwaterpeil.

Ten slotte is kunstgras een duurzaam alternatief voor natuurlijk gras omdat het geen pesticiden, herbiciden of andere chemicaliën vereist om het te onderhouden. Natuurlijk gras wordt vaak behandeld met deze chemicaliën om plagen en ziektes te voorkomen, wat bijdraagt aan de vervuiling van de lucht en het grondwater. Kunstgras heeft deze behandelingen niet nodig en is daarom een gezondere optie.

Al met al is kunstgras een duurzame keuze die kan bijdragen aan een groenere, schonere en gezondere omgeving. Het vereist minder onderhoud, gaat langer mee, kan gemaakt worden van gerecyclede materialen, heeft minder water nodig en vereist geen chemicaliën. Benieuwd naar de mogelijkheden van kunstgras? Neem gerust eens contact op met de specialisten van Top Kunstgras.